Ana içeriğe atla

"Ya Vedud" Esması

ya vedud celle celalühü
Ya Vedud duası niçin okunur, sözleri nelerdir ve hangi faziletlere sahiptir? Ya Vedud duası Allah’ın güzel isimlerinden biri olan El-Vedud esmasına hitaben okunan çok etkili bir dilek ve hacet duasıdır. 
Bu etkili dua vesilesi ile gönüllerinden geçen arzularına kavuşan pek çok mümin bulunmaktadır. Bu yazımızda ya Vedud duası hakkında ayrıntılı bilgiler vererek duanın sözlerini paylaşacağız. Ayrıca duanın nasıl okunması gerektiği hususunda da önemli açıklamalar yapacağız.

Ya Vedud duası hangi dileklerin gerçekleşmesi için okunmaktadır?
Kadim dua kitaplarında ya Vedud duasının şu hususlara binaen okunabileceği ifade edilmiştir: 

  • Ya Vedud duası hayırlı bir kısmet dilemek maksadıyla 7 defa okunursa kişi inşallah gönlünden geçen kişiye kavuşur. 
  • Anne babalar tarafından her gün okunması halinde aile bireylerinin birbirine sevgi ve saygısı artar. 
  • Bu duayı devamlı okuyanlar düşmanları ile kısa bir sürede sulh (barış) yaparlar. Ya Vedud esmasını devamlı okuyan ticaret erbaplarının ikna gücü yükselir ve her türlü alışverişten kazançlı çıkarlar. 
  • Dua aynı zamanda borçların ödenmesini dilemek maksadıyla da okunabilir. Kadınların her perşembe gecesi bu duayı okumaları halinde kocaları ile araları düzelir. 
  • Çok zor durumda kalan kişiler bu duayı okuduklarında duada geçen esmaların yüzü suyu hürmetine inşallah sıkıntıdan kurtulacaklardır. 

Ya Vedud duasının burada ifade edilenler dışında her türlü dileğin gerçekleşmesini yüce Allah’tan niyaz etmek için okunabileceğini de ifade etmek gerekir. Ancak duanın daha çok “sevdiğine kavuşmayı dilemek için” okunduğunu da belirtmekte fayda vardır. 
Ya Vedud duası bu manada en etkili sevgi ve muhabbet duası olarak bilinmektedir.

Ya Vedud duasına ismini veren El-Vedud esması ne anlama gelmektedir? 
El-Vedud esması “kullarını seven ve sevilmeye layık” anlamına gelmektedir. Yani bu esma hem yüce Allah’ın kullarına karşı gösterdiği sevgi ve rahmeti hem de kulların yüce Allah’a olan sevgilerini ifade etmektedir. 
Ya Vedud esmasının anlamına bakıldığı zaman duanın okunma amacı ile yakından ilişkili olduğu ortaya çıkmaktadır. 

El-Vedud esması Kuran’da geçiyor mu?
Evet, El-Vedud esması Kuran-ı Kerim’de iki yerde geçen kutsi esmalardan biridir. El Vedud esmasının geçtiği ayetler şunlardır: “Rabbinizden bağışlanma dileyin; sonra O’na tevbe edin. Muhakkak ki Rabbim çok merhametlidir, çok sever.” (Hud, 90) “O, çok bağışlayan ve çok sevendir.” (Buruc, 1)
El-Vedud esması, ayrıca büyük din alimlerinin dualarında da en yaygın olarak geçen esmalardan biridir.

Ya Vedud duasının muazzam tesirlerine dair rivayetler!
Ya Vedud duasının okunması ile dilekleri gerçekleşen çok sayıda müminin anlatımları bulunmaktadır. Sevdiğine kavuşan, ailesini dağılmaktan kurtaran, maddi sorunlarını aşan ve mutlu bir yaşama kavuşan insanlara dair çok sayıda mucizevi olay anlatılmaktadır. Ancak bilinmelidir ki bu kutsi dua sadece bir vesiledir. 
Duaları kabul eden yüce Allah’tır. O dilerse olur, O dilemezse olmaz.

Peki Ya Vedud duasını bu kadar tesirli kılan özelliği nedir?
Ya Vedud duası dua içinde geçen lafızların derin anlamından ötürü son derece tesirlidir. Zira bu duada El-Vedud esmasının yanı sıra El-Muid, El-Mübdi ve ElMuğis esmalarına da yer verilmektedir. Duada bu 4 farklı esmaya aynı anda seslenilerek yüce Allah’tan yardım dilenmektedir. Duayı asıl tesirli kılan husus da duada geçen bu esmaların feyzidir.

Duanın tesirini arttıran esmaların anlamını kısaca vermekte fayda vardır:
El-Vedud “kullarını seven ve sevilmeye layık” anlamındadır.
El-Muid “varlıkları yeniden dirilten” demektir.
El-Mübdi “kâinatı yoktan ve eşsiz bir şekilde yaratan” manasındadır.
El-Muğis “zor durumda kalanlara yardım eden” anlamındadır.
Ya Vedud duasının sonunda üç defa El-Muğis esmasına hitaben yardım dilendiği için kimi kaynaklarda duanın ismi “Yüce Allah’tan yardım dileme duası” olarak da geçmektedir.

Ya Vedud duası öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?
Ya Vedud duası öncesinde abdest alınması tavsiye edilmektedir. Zira abdest almak hem ruhsal ve bedensel temizlik anlamına gelir hem de duaya verilen önemi gösterir.Tüm dilek dualarında olduğu gibi ya Vedud duasında da dua öncesinde sadaka vermek son derece faydalı olmaktadır. Unutulmamalıdır ki bir müminin ihtiyaçlarını giderip onu sevindiren kişiyi inşallah yüce Allah da sevindirecektir.

Ya Vedud duasının en makbul kabul edildiği zamanlar!

Ya Vedud duası gibi sevgi ve muhabbet dualarının en makbul kabul edildiği vakitler “yatsı namazı sonraları”dır. Bu vakitte yalnız bir yerde ve huşu içinde dua etmek inşallah çok daha tesirli olacaktır.
Eğer bu vakitte dua etmeye fırsat bulunamazsa “ertesi gün sabah namazı ile gün doğumu arasındaki vakitte” duasına devam etmek yerinde olacaktır. Burada ifade edilen zamanlar sadece duanın daha makbul kabul edildiği vakitlerdir. Bilinmelidir ki müminlerin Allah’a dua etmelerinin önünde zaman engeli yoktur. Kişi dilediği her vakit yüce Allah’a dua edebilir.

Ya Vedud duasının sözleri;
Kadim dua kitaplarında geçen ya Vedud duasının orijinal sözleri şöyledir: 
Bismillahirrahmanirrahim Ya Vedûd! Ya Vedûd! Ya Ze’l-arşi’l-mecid! Ya Mübdi’, Ya Mu’id! Ya Fe’aalün lima yürid! Es’elüke bi-nuri vechikellezi mele’e erkane arşike ve es’elüke bi-kudretikelleti kadderte biha halkake ve bi-rahmetikelleti vesiat külle şey’in. La ilâhe illâ ente. Ya Muğis, eğisni! Ya muğis, eğisni! Ya muğis, eğisni! (Amin) 

Duanın Türkçe karşılığı şöyledir: 
“Ey Vedûd! Ey Vedûd! Ey yüce Arşın Sahibi! Ey kâinatı hiçten ve benzersiz bir şekilde yaratıp bin bir isminin tecellileriyle emsalsiz bir şekilde süsleyen Mübdi’! Ey varlıkları ölümünden sonra yeniden inşa edip dirilten Muîd! Ey dilediği her şeyi yapan! Arşının rükünlerini dolduran Zâtının nûru hürmetine; yarattığın bütün varlıklara hükmeden kudretin hürmetine ve her şeyi kaplayan rahmetin hürmetine istiyorum. Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Ey kendisinden yardım isteyene yardım eden! Bana yardım et. Ey güç durumda olanlara yardım eden ve ummadıkları yerlerden ihtiyaçlarını ellerine veren Muğîs! Bana yardım et!”

Ya Vedud duası kaç gün ve kaç defa okunmalıdır?
Ya Vedud duası sevgi ve muhabbet konusunda okunuyorsa duaya 7 gün boyunca devam edilmelidir. Büyük alimler her gece duanın 3’er defa okunmasının yerinde olacağını belirtmektedir.

Kişi, duasına olan icabeti arttırmak istiyorsa her gece dua etmeyi (3’er defa okuma ile) alışkanlık haline getirmelidir. Zira dualara sabırla devam etmek duanın kabulü konusunda son derece faydalı olmaktadır

Yorumlar

DUALAR

Aşık Etme Duası (Birini Kendine Aşık Etmek İçin Dua)

Sizlerden gelen sorular; Nihat HATİPOĞLU aşık etme duasını paylaşır mısınız?, ayetel kürsi ile aşık etme duası var mı?, aşık etme duası 14 gün, anında aşık eden dua var mı?, çok tesirli aşık etme duası paylaşır mısınız?, aşık etme duası mishakal, deli gibi aşık etme duası var mı?,en etkili aşk duası paylaşır mısınız?,  denenmiş  birini kendine aşık etme duası var mı..?  şeklinde soruluşmuş sorulardı. Tüm bu soruların cevaplarını aşağıda sizler için paylaştık. Allah ettiğiniz duaları kabul etsin inşallah. Birini Kendine Aşık Etmek İçin Dua-Nihat HATİPOĞLU BİRİNİ KENDİNE AŞIK ETMEK İÇİN DUA (BÜYÜ DEĞİLDİR) ; Erkeği Aşık Etme Duası-Kızı Aşık Etme Duası: Kuvvetli bir celbiye için uygulamadır. Bizzat denenmiş bir uygulamadır, herhangi bir yapılış zamanı yoktur, önerilen okuma düzeni bir hafta boyunca günde 1 defa okumaya niyet etmedir fakat genel anlamda bir hafta dolmadan hacetimiz görülmüş olur. (14 gün okumada ise okumadan sonra 40 gün başka bir işlem ya da okuma yapılmaması

Kumardan Kurtulmak İçin En Etkili Dua

Sizlerden gelen sorular; Kumardan kurtulmak için ne yapmalı?, Kumar bağımlılığından tamamen kurtulmak mümkün mü?, Kumar bağımlılığı nasıl tedavi edilir?,Kocami kumardan KURTULMAK için dua paylaşır mısınız?, Cübbeli Ahmet Hoca kumardan KURTULMAK için Dua, kumardan kurtulmak için Esmaül Hüsna, Kumardan kurtulma duası Diyanet, Kumardan korunmak için okunacak dua, Sanal kumardan kurtulma yolları, kumardan kurtuldum... SORU:  Kocamı kumardan kurtulmak için dua paylaşır mısınız? CEVAP : “Bismillahirrahmanirrahim. Ya eyyühellezine amenu innemel hamru vel meysiru vel ensabü vel ezlamüricsün min ameliş şeytani fectenibühü lealleküm tüfl i hun innema yüriydüş şeytanü en yükaa beynekümül adavete vel bağdae fil hamri vel meysiri ve yesuddeküm an zikrillahi ve anis salati fehel entüm müntehun. Ve etiy’ullahe ve etiy’ur rasule vahzeru. Fe in tevelleytüm fa’lemu ennema ala resunlinel belağulmübin. Allahümme huz hubbül hamri vel meysiri bihakkı kelamukel kadim ve rasulikel kerim ve bielfi elfin la h

Aşırı Şehvetten Kurtulma Duası

Her ne kadar Allah (azze ve celle) bunu fıtrî olarak zevk ve lezzet gibi hediyelerle birlikte vermiş olsa da kişi bu hissi kontrol altında tutmadığı taktirde hem dünyâ hem âhiret cihetiyle zor durumda kalacaktır. Fikri haram, bakışı haram, meylî haram olan kişi zinâ gibi büyük bir günahla karşı karşıya gelecektir. Bedenen bunu yapmasa da uzuvları ile bir bakıma zinâ işlemiş olacaktır. Peki bu histen nasıl kurtulacağız? Şehvetten Kurtulma Duası Bismillahirrahmanirrahim, Allahumme yâ senede men lâ senede lehü. Ve yâ zuhre men lâ zuhre lehü. Ve yâ câmi’eşşettâti. Ve ya râhimel emvâti. İrhamni rahmeten tuğninî biha an rahmeti men sivâke. Allahumme lâ emlikü linefsi nef’an ve la dârren ve lâ mevten ve lâ hayâten ve lâ nüşûran. Allahumme vessî’li fîmâ rezaktenî. Ve bârik li fîmâ ve hebtenî. İnneke alâ külli şey’in kadîr. Ve lâ tusallit aleyye bizünûbi men lâ yerhamunî yâ erhamerrâhimîn. Verzuknî hayre’ddünya vel âhireti yâ Rabbel âlemîn. İlahi, in afevteni fe lâ yenkusu fî mülkike şey

Gece Banyo Yapmak Caiz mi?

Gece Banyo Yapmak Caiz mi? Sizlerden bu konuda bir çok mesaj aldık, "hocam gece cinlerin ve şeytanların vakti olduğundan banyo yapılmaz mış" veya "akşam ve gece sabaha doğru banyo yaptığında şeytan dokunur,aklını kaybedebilirsin diyorlar bu ne kadar doğru" tarzında  bir çok soru aldık. Evet,gece banyo yapabilirsiniz,bunun için her hangi bir sakınca yoktur,kuran-ı kerimde gece banyo yapmayınız diye bir ayet yoktur,ayıca hadislerde de gece banyo yapmayınız diye bir uyarı yoktur. Size gece banyo yapılabileceğini onlarca örnekle anlatabiliriz ama gece banyo yapılmaz konusunun ne kadar yanlış olduğunu göstermeye tek bir örnek bile yetecektir. Örneğin; Namaz kılan biri olsun veya namaz kılmayan biri olsun fark etmez cenabet kalma süresi en fazla bir namaz aralığıdır. Buna göre yatsıdan sonra veya gece yarısı cinsel ilişkiye girdiniz-cima yaptınız,gusül abdesti almanız gereken bir durum oldu ama siz uyuya kaldınız bu durumda sabah namazı vaktine kadar yatabilirs

Eşinin Ci..sel Organını Yalamak (Öpmek) Gusül Gerektirir mi?

Sizden Gelen Sorular : Eşinin Cin..el Organını Görmek Gusul Gerektirir mi?, Eşinin Cin..el Organına Dokunmak Gusül Gerektirir mi?, Eşinin Cin..el Organını Görmek Gusül Gerektirir mi?, Cin..el Organı Öpmek Gusül Gerektirir mi?, Erkek Ci..sel Organını Görmek Gusül Gerektirir mi?, Karşı Cinsin Ci..sel Organını Görmek Gusül Gerektirir mi?.. Cin..el ilişki gerçekleşmeden (orgzım olmadan) veya meni dışarı çıkmadan cin..el organı öpmek yada yalamaktan dolayı cünüp olmazsınız. Bu durumla ilgili haram olmamakla beraber şu hususlara dikkat etmeliyiz: – Öncelikle böyle bir davranış onurlu ve kişilikli olmaya aykırı bir davranıştır, tiksindiricidir. – İkinci olarak, cin..el organlardan sürekli olarak bir takım maddeler çıkmaktadır ve bunlar pis olan akıntılardır.  Böyle bir durumda kişi, Hz. Peygamber’in (sa): " Ağızlarınızı tertemiz yapın çünkü onlar Kuran yoludur"  diye nitelendirdiği ağzına pis maddeler almış olacaktır. Üçüncü olarak, İslam’ın insan sağlığına ne kadar değ