Sizlerden bu konuda bir çok soru aldık,bu sorulardan bazıları; besmele hangi durumlarda söylenir?,nerelerde besmele çekmeliyiz?,besmele nerelerde çekilir?,maddeler halinde ne zaman besmele çekeriz?,niçin besmele çekeriz?,euzu besmele nerelerde çekilir?,besmele nerelerde kullanılır?.. bu şekildeydi.Tüm bu soruların cevaplarını aşağıda sizler için paylaştık.
Besmele kelimesinin Türkçe karşılığı: Bir işe başlarken söylenen ve acıyıcı ve esirgeyici olan Tanrı’nın adıyla anlamına gelen Arapça "bismillahirrahmanirrahim" tümcesinin adıdır.
Kur'an-ı Kerim'in ilk ayeti kerimesi “Yaratan Rabbinin adıyla oku! (Besmele Çekerek) oku denilmektedir. Kur'an-ı Kerim'in bu emir tüm müminleredir. Müminler meşru herhangi bir işe başlarken besmeleyi unutmazlar. Çünkü bilirler ki Besmele ile başlamayan herhangi bir işte bereketsizlik ortaya çıkar.
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla anlamına gelen "Bismillâhirrahmânirrahîm" âyetinin adıdır. Besmeleye "Allah'ın adını anmak" anlamına gelen "tesmiye" de denir. Besmele, Neml sûresinin 30. âyetinin bir bölümü ve Fâtiha sûresinin ilk âyetidir. Tevbe sûresi hâriç diğer sûrelerin başında besmele yazılmıştır. Sûre başlarındaki besmeleler, müstakil birer âyettir. Ancak o sûreye dahil değildir.
Peygamberimiz (a.s.) her hayırlı işe besmele ile başlanmasını tavsiye etmiştir. Kur'ân okumaya, bir şey yiyip içmeye ve bir işe başlanırken besmele çekilir. Kur'ân'da Allah'ın adı anılmadan kesilen hayvanların etlerinin yenmeyeceği bildirilmiştir (En'âm, 6/121). Besmele çeken insan; başka bir varlık adına değil sâdece Allah adına, O'nun rızası için ve O'nun izniyle başlıyorum, demiş olur. Besmelede Yüce Yaratıcının üç ismi geçmektedir: Allah, Rahman ve Rahim. Besmele çeken Kur'ân okumuş ve Allah'ı anmış olur.
"Kuran okurken, hayvan keserken, abdest alırken, namaz kılarken, avcılık yaparken besmeleyi ihmal etmezler.Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla (başlarım) anlamına gelir. Bismillarihrahmanirrahim şeklidir. Helal ve hayırlı bir işe başlarken, bu adla iş başlamak ve Allah’ı anmak için besmele çekilir."
Farz olduğu yerler: Hayvan keserken, Besmele çekmek farzdır. Besmelesiz kesileni yemek haramdır.
Vacib olduğu yerler: Namaz dışında Fatiha okumaya başlarken Besmele çekmek vacibdir. Şafii mezhebindeyse, her zaman Fatiha okurken Besmele çekmek farzdır.
Sünnet olduğu yerler: Namazda her rekâtta Fatiha’dan önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele çekmek sünnettir. Namaz dışında, Fatiha’dan başka bir sure okumaya başlarken de, Besmele çekmek sünnettir.
Müstehab olduğu yerler: Namazda, Fatiha ile zamm-ı sure arasında Besmele çekmek, caiz veya müstehabdır.
Mubah olduğu yerler: Yürümeye, oturmaya, kalkmaya ve her mubah işe başlarken Besmele çekmek mubahtır
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum İçin Teşekkürler...