Sizden Gelen Sorular : alkol alan kişi oruç tutabilir mi diyanet?, içki içen oruç tutabilir mi fetva, içki içen oruç tutabilir mi diyanet? iftardan sonra alkol alınır mı?, içki içtikten sonra 40 gün, uyuşturucu kullanıp oruç tutmak olur mu?
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler dinen haramdır. Ancak bu haramı işleyen kişi, bunun haramlığını inkar etmediği müddetçe Müslümandır.
Bu nedenle, ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir.
Ancak ne dediğini, ne yaptığını bilmeyecek kadar sarhoşken yapacağı ibadet makbul değildir.
Ancak ne dediğini, ne yaptığını bilmeyecek kadar sarhoşken yapacağı ibadet makbul değildir.
Sarhoş oluşu nedeniyle bu ibadetleri yerine getiremeyen kişi, hem içki içtiği için, hem de görevi olan ibadeti vaktinde yerine getirmediği için tövbe etmesi, Allah’tan af dilemesi ve daha sonra da bu ibadeti kaza etmesi gerekir.
Alkol alan kişi, imsak vaktinde ne dediğini bilecek kadar ayık ise, orucu tutması gerekir ve tuttuğu oruç da sahihtir (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, II, 81, 123).
Oruç ibadetinin temel hedefi insanları takvaya eriştirmektir. Bizzat Kur’an- Kerim’de “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı…” (Bakara, 2,/183) şeklinde ifade edilmektedir.
Geceleyin içki içmiş bir kişi ertesi gün oruç tutabilir mi?
Mâide sûresinin 90 ve 91. ayetlerine göre bir Müslümanın sarhoş edici içkilerden uzak durması gerekir. Fakat bunun haram olduğunu bildiği halde nefsine yenilen ve içki içen; ama buna rağmen namazını kılıp orucunu tutanlar olabilir.Evet, içki içmek haramdır; fakat kişi bir haramı işliyor diye Allah’ın emirlerinden uzak kalamaz. Namazına da orucuna da devam etmelidir. Ayrıca bu gibi emirleri yerine getirmesi, onun zamanla haramlardan uzaklaşmasını da kolaylaştırır.
Ramazan ayında oruç tutan biri iftarda içki içerse ertesi gün oruç tutabilir mi?
Cevap: İmsaktan önce sarhoşluktan eser kalmazsa niyetlenip oruç tutabilir.
Namaza yaklaşmakta ayık olma şartı olduğu gibi, oruç tutmakta da ayıklık şartı vardır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum İçin Teşekkürler...