Doğmamış Bebeğin Fitresi Verilir mi? |
Hanefi Mezhebine Göre: Bayramın ilk günü güneş doğmadan önce dünyaya gelen çocuğun fitresini vermek gerekir.
Şafii Mezhebine Göre: Bayramın ilk günü güneş batmadan önce dünyaya gelen çocuğun fitresini vermek gerekir.
Henüz anne karnında bulunup, doğmamış olan çocuk için fitre vermek vacip değildir.
Ancak siz verirseniz fazlınızdan vermiş olursunuz. Zayi olmaz. Sevaptan ve bereketten hali olmaz.
Nisab miktarı malı olan bir müslüman, hem kendisi için, hem fakir olan çocukları için, hem de hizmetçisi için fitre verir. Zengin olan çocukların fitreleri, İmam-ı A'zam'a göre o çocuğun malından verilir. İmam-ı Muhammed`e göre ise, onu da babası verir...
Henüz doğmayan çocuk için ise, fitre verilmez. Bir kimse, kendi evinde otursalar bile, babası, anası, dedesi, ninesi için fitre vermekle mükellef değildir..
Babaları hayatta olsun olmasın dede, oğlunun fakir çocukları (torunları) için fitre vermekle mükellef değildir.
Bir kimse kendi hanımıyla büyük ve akıllı olan oğlunun fitresini vermekle mükellef değildir. Çünkü bunlar kendilerine sahip ve tek başlarına tasarrufa yetkilidirler. Fakat bunların müsaadesini alarak kocanın veya babanın onlar yerine fitre vermesi câiz olur ve bunlar kendi evinde ve idaresi altında iseler izinsiz de verebilir. Fakat asıl olan herkesin kendi fitresini kendi malından ödemesidir.
İmam-ı Şâfiî`ye göre kadının fitresini kadın zengin bile olsa kocası öder ve fakirlere temlik suretiyle verilip fakirin mülkiyetine geçirilmelidir. Fitre verirken verilen şey'in fitre olduğunu belirtmek şart değildir. Fitreyi aralarında evlilik veya babalık oğulluk (usul - füru) ilişkileri olanlar birbirlerine veremezler. Meselâ bir kimse fitresini fakir olan kocasına veya babasına veya oğluna veremez.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum İçin Teşekkürler...