Teravih Namazı Kılmak Uydurma ve Şirk midir? |
Hz. Muhammet'in teravih namazı kılmadığını söyleyen İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır'ın aşağıdaki sözleri bir çoğumuzun ezberini bozacak nitelikte...
Teravih geleneğinin, Hz.Ömer devrinde iftar yemeğinden sonra mescitte ibadet etmek için toplanan bazı müslümanların bu geleneğini devam ettirmesi alışkanlık haline gelmiş, Osmanlı halkı da uygulamaya başlamış, sonraki nesiller bu konuda aydınlatılmadığı için, teravih namazını farz veya vacip sanarak devam ettirmiştir. Ancak bir çok ilahiyatçı ilim adamının konuyu bildiği için teravih kılmadığı halde gerçekleri halka açıklamaktan da çekindiği anlaşılmıştır. Buradan da anlaşılıyor ki, kim bilir hiç ilgisi olmadığı halde neleri daha dinin gereği sanıp uyguluyoruz!
İlahiyatçı Prof. Bayındır'dan çarpıcı sözler:
- Ben peygamberimiz ne yaptıysa onu yapıyorum ve teravih kılmıyorum.
- İstanbul Üniversitesi İlahiyat Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Abdülaziz Bayındır kendisine yöneltilen sorulara şöyle yanıtlar veriyor:
- Bardakçı: Bir okur mailinde teravih namazı şirk mi diye soruluyor...
- Bayındır: Tövbe estağfirullah! Namaz ne zaman şirk olmuş.
- Teravih namazı var mı diyorlar?
- Teravih namazı Hz. Ömer'den sonra konulmuş. Peygamber efendimizin teravih kıldığı yok. Peygamberimiz hiç kılmamış.
- Yani sünnet de değil! Gelenek midir?
- Peygamberimiz kılmamış.
Peygamberimiz evinde kılmıyor mu?
Peygamberimiz senenin her günü gece 11 rekat teheccüt namazı kılar. İşte bu 8+3 = 11 oluyor. Ama senenin her günü kılardı onu. Ramazan'da farklı bir namaz kılmış değil.
Mustafa Yıldırım adlı bir seyircimiz 'Abdülaziz Hoca teravih kılıyor mu?' diyor.
Ben teravih kılmıyorum! Kılmıyorum çünkü peygamberimiz de kılmamış. Ama gece teheccüt kılıyorum. Gece kalkıp peygamber efendimizin kıldığı gibi teheccüt namazı kılıyorum. Bir sene içinde kılmadığım çok nadir olur. Peygamberim ne yapmışsa ben onu yapıyorum.
Allah’ın Kitab’ında kılmamız gereken namazlar yukarıdaki ayetlerde açıklanmış olup, Kuran’da geçen namazları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
1- Vakit namazları
2- Teheccüd (Nafile) namazı
3- Cenaze namazı
4- Cuma namazı
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum İçin Teşekkürler...