Sizlerden gelen sorular; Eşlerin birlikte banyo yapması günah mıdır?, Banyoda eşiyle ilişkiye girmek günah mı?, Eşler beraber gusül abdesti Alabilir mi?, Peygamberimizin banyo ile ilgili tavsiyeleri, Eşlerin birlikte banyo yapması Fetva Meclisi, Gece 12 den sonra banyo yapılır mı?, Ayakta banyo yapmak günah mı?, Gece banyo yapmak diyanet...
Eşler arasında avret konusunda bir sınırlama olmadığı için bir arada banyo yapmalarında sakınca bulunmamaktadır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.)’in eşleriyle birlikte yıkandığı bilinmektedir (Buhari, Gusül, 2).
Nikâhlı bir erkekle bir kadının arasında iki yasak vardır. Biri, adet dönemi ve lohusalık döneminde cinsel ilişkidir. Diğeri de, ters ilişki durumudur. Bunun dışında bir haram yoktur. Yani eşler beraber banyo yapamaz şeklinde bir hüküm yoktur.
Fıkıh kitaplarında, “eşlerin birbirlerinin avretlerine bakmalarının haram olduğuna” dair bir ifade yoktur. Yalnız bazı alimler, konuyla ilgili “Biriniz eşine yaklaşmak istediği zaman örtünsün; eşler merkeplerin açılması gibi, açılıp saçılmasınlar.”(İbn Mace, Nikah, 28; Neylu’l-Evtar, 6/189) gibi hadislere dayanarak “mekruh” diyorlar.
Cinsel ilişki (cima( esnasında dikkat edilmesi tavsiye edilen hususlar bulunmaktadır.
Eşlerin cinsel ilişki esnasında üstlerine bir örtü almaları. Kenzu’l-ummal, 6/415.
Eşlerin birbirlerinin cinsel organlarına bakmamaları. İbn Mace, Nikah, 28.
Cinsel ilişki anında az konuşmaları. Feyzu’l- Kadir, 1/327.
Bu hususlara baktığımızda 2. maddede “Eşlerin birbirlerinin cinsel organlarına bakmamaları” tavsiye edilmiştir. Bununla alakalı olarak banyo adabında da herkesin özel banyo peştamalı olması gerektiği ve kendi peştamalını yıkanırken kullanması gerektiği söylenmektedir. Buradan yola çıkarak eşlerin birbirlerinin cinsel organlarına bakmaları caiz olmakla beraber, bakmamanın daha faziletli olduğu, banyoda iken peştemal kullanarak örtmek gerektiğine hüküm verilebilir. Bu şartlar altında eşler beraber banyo yapabilir. Beraber gusül almanın herhangi bir probleme sebep olmayacağı düşünülmektedir.
İlk olarak islam dininde insanların sadece ibadet ederken değil hayatlarının her evrelerinde temiz olmaları istenmektedir. Bu yüzden de sık sık banyo olmalı ve beden temizliğimizi de en az ruh temizliğimiz kadar önemsemeliyiz. Hayatının her anında müslümanlara örnek olan Hz. Muhammed ise banyo adabı ile ilgili nelere dikkat edilmesini hadisleriyle anlatmaktadır.
İslam'a göre eşlerin beraber banyo yapmalarında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zaten Hz. Âişe'nin Hz. Muhammed'le beraber yıkandığından bahseden hadis-i şerif Buhârî’de geçmektedir. Fakat buradan eşlerin beraber yıkanmalarının câiz olduğu anlaşılsa da büsbütün örtüden sıyrılmış oldukları anlaşılmamalıdır. Çünkü zira Hz. Muhammed pek çok hadis-i şerifte çıplaklığa karşı müslümanları ikaz etmiştir.Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Eşlerin birlikte banyo yapmaları haram değildir fakat büsbütün çıplak olunması gusül abdestine bağlı kalınmadığı anlamına gelmektedir. Aynı zamanda birçok dini kaynağa göre banyo olurken çıplak kalınması hem insanın insanlık özelliğine, hem de Allah’a, meleklere ve eşine karşı utanma duygusuna terstir. Banyo yaparken örtülü olunması gerektiği birçok hadis-i şerifte de geçmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum İçin Teşekkürler...