Soru: "Falanca partiye oy vermem" diye yemin ettim ama sonra o partiye oy verdim. Şimdi ben ne yapacağım?..Günah işlemiş olur muyum?
Boş yere olur olmaz şeylere yemin etmenin günahı büyüktür,altından kalkamayacağımız,sözünü tutamayacağımız yeminler etmemeliyiz,size zerre kadar faydası olmayan parti için bunca günaha girmeye değer mi?..
Yemin Edip Bozmanın Kefareti:
Yemininizi bozmanızın cezasına gelince; Yemininizi bozduğunuz için yemin kefareti vermeniz gerekir.Bunun için ya on fakiri sabahlı akşamlı doyuracaksınız, ya da doyuracak kadar para vereceksiniz, ya bunları giydireceksiniz veya peşpeşe üç gün oruç tutacak ve ayrıca yemininizde durmadığınız için de Allah’tan (cc) bağışlanma isteyeceksiniz, yani tövbe edeceksiniz.Yeminin Etmenin Kefareti:
Yemin kefareti için, zekât alması caiz olan on fakire, bütün bedenini örtecek kadar bir kat çamaşır verilir. Yahut aç olan on fakire, bir gün iki defa yemek verilir. On fakire bir defa, bir fıtra miktarı buğday, un da verilebilir. Yahut bu değerde kumaş, havlu, mendil, çorap, et, pirinç, terlik, ayakkabı, ilaç, altın vermek de olur veya doğru bir din kitabı da vermek daha uygundur. Mesela on tane İslam Ahlakı kitabını on fakire vermek uygun olur. Veya bir fakire on gün vermek de olur. Bunları yapamayan fakir, peş peşe yani aralıksız 3 gün oruç tutar.Sigara içmeyeceğine üst üste on kere yemin edenin, sigara içerse, bir yemin kefareti vermesi kâfidir.
Nezri, yapılması uygun olmayan bir şarta bağlayan, mesela, (Ali’nin çantasını çalarsam, bir ay oruç nezrim olsun) diyen, çalmadan oruç tutar veya yemin kefareti verir.
(Kağıt para ile bir şey almam) diye yemin eden, altın ile satın alınca, yemini bozulmaz. Kapıdan çıkmayacağım diyen, pencereden çıkarsa; kırbaç vurmayacağım diyen, sopa vursa; ekmek yememeye yemin eden, simit yese, yemini bozulmuş olmaz. Konuşmayacağına yemin eden, mektup yazsa yemini bozulmaz. Sigara içmeyeceğine yemin eden, puro içse, yemini bozulmaz.
(Falancanın yüzüne bakmayacağım) diye yemin eden, o kimsenin aynadaki [veya TV’deki] görüntüsüne, yahut resmine baksa, yemini bozulmuş olmaz.
(Şu bakkaldan alışveriş yapmayacağım) diye yemin eden, oğlunu veya başka birini gönderip alışveriş yaptırsa, yemini bozulur. Çünkü vekil asıl gibidir.
(Hakkımı Ali’ye helal etmem) diye yemin eden, (Hakkımı herkese helal ettim) dese, yemini bozulur. Ali’ye de hakkını helal etmiş olur.
Hastalığı iyi olursa, ömür boyu Receb ayında oruç tutacağına dair adakta bulunanın, oruç yerine yemin kefareti vermesi caizdir. Yemin kefareti, büluğa ermiş fakire verilir, çocuğa verilmez. (Redd-ül-muhtar, Hindiyye,Tahtavi)
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum İçin Teşekkürler...