Ana içeriğe atla

Adetli(Hayızlı) Kadın Namaz Kılabilir mi?

Adetli Kadın namaz Kılabilir mi(Ayet)?,Adetli Kadın Namaz Kılabilir mi-Nihat HATİPOĞLU?,Adetli Kadın Namaz Kılabilir mi-Diyanet?,Adetli Kadın Namaz Kılabilirmi?,Kadınlar Adetliyken Namaz Kılabilir mi?..Son zamanlarda sizden en çok gelen sorular sırasıyla böyleydi,bunu tek bir soruda toplamak gerekirse;

adetli hayız kadın namaz kılabilir mi
Adetli (Hayızlı) Kadın Namaz Kılabilir mi?

Soru:Adetli (hayız) kadın namaz kılabilir mi? 

Son zamanlarda en çok tartışılan ve google de en çok aranan konulardan biri "Adetliyken namaz kılınır mı?.." bazı alimler kesinlikle kılınamaz derken bazı alimlerimizde adetliyken namaz kılınabilir hiç bir sakıncası yoktur diyorlar.Bu konuda size iki farklı görüşü paylaşmak istiyorum ve seçimi size bırakıyorum sizce hangisi doğru "yorum" kısmına görüşlerinizi yazabilirsiniz...

Bir kaynağa göre; Elbette Kılabilirler….

KUR’AN-I KERİM’E GÖRE; HANGİ HALLERDE NAMAZ KILINAMAZ? Bu sorunun cevabı Kur’an-ı Kerim’deki Maide suresinin 6. Ayetinde açıklanmıştır…
-Ey İman edenler! Namaza kalktığınız zaman, yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi, başınızı mesh edip topuklara kadar ayaklarınızı yıkayınız. (ABDESTSİZ KILINMAZ) Eğer, cünüp iseniz, temizlenin, (CİNSEL İLİŞKİDEN SONRA GUSÜL ETMEDEN KILINMAZ) hasta veya yolculukta iseniz, veya biriniz tuvaletten gelmişseniz, yahut kadınlarınızla münasebette bulunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin, (ABDEST VEYA GUSLETMENİZ GEREKTİĞİNDE ŞARTLAR MÜSAİT OLMADIĞINDA TEYEMMÜM ETMEKSİZİN KILINMAZ) yüzlerinizi ve ellerinizi onunla meshedin. Allah, size zorluk çıkarmak istemez. Allah sizi arındırmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz.

Kur’an-ı Kerim’deki Nisa suresinin 43. Ayetin’de ek olarak sarhoşken namaz kılınamayacağı eklenmiştir. -Ey iman edenler, sarhoş iken ne dediğinizi bilinceye (SARHOŞKEN/ SARHOŞ GİBİYKEN NE DEDİĞİNİZİ BİLİNCEYE KADAR NAMAZ KILAMAZSINIZ) ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusledinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz veya tuvaletten gelmişseniz yahut kadınlarınızla münasebette bulunmuş da su bulamamışsanız, temiz bir toprakla teyemmüm edin, yüzlerinize ve ellerinize hafifçe sürün. Şüphesiz Allah affeden ve bağışlayandır.

KUR’AN-I KERİM’E GÖRE; ADET HALİNDE KADIN NE YAPAMAZ? Kur’an-ı Kerim’deki Bakara suresinin 222. Ayetinde “ Sana, kadınların adet halinden de soruyorlar. 
De ki: -O bir ezadır, adet halinde iken kadınlardan uzak durun, temizlenmelerine kadar onlara yaklaşmayın. (ADETTEN KESİLİNCEYE KADAR, CİNSEL İLİŞKİYE GİREMEZ) Temizlendikleri zaman Allah’ın size buyurduğu yoldan yaklaşın. Allah, şüphesiz daima tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever. “ buyurulmuştur..

KUR’AN-I KERİM’E GÖRE; NAMAZ BIRAKILABİLİR Mİ? 
Kur’an-ı Kerim’de namazın bırakılamayacağını açıklayan birçok ayet vardır…. Örnek olarak; “Namazı kılın” “Namazı dosdoğru kılın” “Mü’minler namazı dosdoğru kılarlar” “Mü’minler namazlarını korurlar (Vaktinde kılarlar)“ “Mü’minler namazlarını sürekli kılarlar (aksatmazlar)” “…Namaz mü’minlere vakitleri belirli olarak farz kılınmıştır.” (Nisa suresi 103. Ayet)

GELENEKÇİLERE SORULARIMIZ?
 Konu Kur’an açısından incelendiğinde hiçbir sorun yoktur. Kur’an-ı Kerim hangi hallerde namaz kılınamayacağını açıkça beyan etmiştir. Onun beyanlarına aldırmayanlar, yalancı ravilerin sözleriyle APAÇIK OLAN ALLAH’IN AYETLERİNİ, saptırarak açıkladıklarını sananlar, bu APAÇIK MESAJI ANLAYAMAMIŞLARDIR(!) YANİ ASLINDA ANLIYORLARDA ATALARININ ÖĞRETİLERİNE DAHA SAĞLAM BİR ŞEKİLDE İMAN ETTİKLERİNDEN KUR’AN AYETLERİNİ GÖRMEZLİKTEN GELİYORLAR….

Kur’an-ı Kerim, adet sırasında kadınların kocalarına bu halde olan ve sıkıntılı olan HANIMLARINIZLA CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEMENİZ GEREKİR diye bir uyarıda bulunmaktadır… 
Yüce Rabbimiz! Kadınların ruhi durumlarının hassas olduğu dönemleri bile ayetle açıklamışken, HANGİ AKLI EVVEL ÇIKIPTA KADIN ADETLİ GÜNLERDE NAMAZ KILAMAZ DİYEBİLİR…. BUNU DİYENLER, NAMAZIN SÜREKLİ KILINMASI GEREKTİĞİNİ AÇIKLAYAN AYETE AÇIKÇA MUHALEFET ETMEKTEDİRLER…. 
BAKINIZ…. NİSA 43. TE SARHOŞLUK HALİNDE NAMAZIN KILINMAMASI GEREKTİĞİ AÇIKLANIYORDA, ADET HALİNDE KILINMAYACAĞI NİYE HADİSLE AÇIKLANMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR?

BAKINIZ… CUMA SURESİNİN 9. Ve 10. AYETLERİNE, CUMA SIRASINDA ALIŞVERİŞİN BIRAKILMASINDAN, CUMA SONRASINDA İŞ HAYATININ SÜRDÜRÜLMESİNDEN BAHSEDİYOR… BU KADAR DETAY BİLE AÇIKLANMIŞKEN, ADET SIRASINDA NAMAZ KILINAMAYACAĞI NİÇİN AÇIKLANMAYIP DA, KONU HADİSLERE BIRAKILMIŞ?

BAKINIZ… NİSA SURESİNİN 15. 16 AYETİNDE; KADINLAR ARASINDAKİ FUHUŞTAN VE ERKEKLER ARASINDAKİ FUHUŞTAN BAHSEDİLİYOR…. BU ÇİRKİN AMEL PEYGAMBER DÖNEMİNDE ÇOK YAYGIN DEĞİLDİ…. AMA YÜCE RABBİMİZ AÇIKLADI… SÖYLEYİN BAKALIM EY AKILSIZLAR, HER AY KADININ ADET GÖRMESİ DOĞAL BİR HAL İKEN KUR’AN BUNU NİYE AÇIKLAMADI? 
ADET SIRASINDA, CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEMELERİNİ AÇIKLAYAN AYET, KADINLARIN ADET SIRASINDA NAMAZ KILAMAYACAKLARINI NİYE AÇIKLAMADI? SİZE GÖRE, BU MÜSLÜMAN KADIN İÇİN CİNSEL İLİŞKİ ÖNEMLİ DE NAMAZ ÖNEMSİZ Mİ?

ALLAH’TAN KORKUN VE VAHYE PAZARLIKSIZ VE ÖN YARGISIZ TABİ OLUN…. ATALARINIZIN ÖĞRETİLERİNİ PAZARLIK KONUSU YAPMAYIN…. AYETLERİ YOK SAYANLARIN UYDURDUKLARI RİVAYETLERİ ESAS ALARAK NAMAZI BIRAKMAK HİÇBİR MÜSLÜMAN KADINA YAKIŞMAZ…. 

BU KONUDAKİ RİVAYETLERİN; AYRI BİR ÇALIŞMAMIZDA İTİBAR EDİLEMEYECEK RİVAYETLER OLDUĞUNU İSPATLAYACAĞIZ….NAMAZ KILMAYANI (KUR’AN’A RAĞMEN) ÖLDÜREN GELENEKÇİLERİN, YİNE NAMAZ KILANI KUR’AN’A RAĞMEN, NAMAZI 2-3 GÜNDE OLSA BIRAKTIRMASI ÇELİŞKİ DEĞİL MİDİR?

Sonuç: EY GELENEKÇİLER; ALLAH’TAN KORKUN VE RİVAYETLERİ ESAS ALIP, ALLAH’IN AYETLERİNİ GÖZ ARDI ETMEYİN…
KAYNAK: Ali UMUC 


Bir Diğer Kaynağa Göre İse Adetli (hayız) kadın namaz kılamaz diğer ve sebepleriyle beraber sıralıyor...


Âdetli veya Lohusa Kadına Yasaklanan Şeyler:

1. Namaz kılmak. Âdetli veya lohusa kadının namaz kılması câiz değildir. Hz. Peygamber (s.a.s), Fâtıma binti Ebî Hubeyş'e "Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl." buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl." (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

Âdetli kadın, kılamadığı namazı kaza etmez, orucu ise kaza etmesi gerekir. Hz. Âişe (r.anha) şöyle demiştir: "Biz Rasûlullah (s.a.s) devrinde âdet görüyorduk. Namazı kaza etmekle emrolunmadığımız halde, tutamadığımız orucu kaza etmekle emrolunuyorduk." (Buhârî, Hayz, 20; Ebfı Dâvud Tahâre,104; Tirmizî, Savm, 67; Nesaî, Hayz,17; Siyâm, 64).

2. Oruç tutmak. Âdet gören veya lohusa olan kadın oruç tutmaz. Delil yukarıdaki Hz. Âişe hadisidir. Ancak oruç borcu, onların üzerinden düşmez, kaza etmeleri gerekir.

3. Tavâf. Hz. Peygamber (asv), hac sırasında âdet gören Âişe (r. anhâ)'ye şöyle buyurmuştur: "Hayız gördüğün zaman, temizleninceye kadar Beytullah'ı tavaf dışında hacıların yaptığı diğer hac ibadetlerini yap." (Buhârî, hayz,1, 7, Hacc, 71, Edâhî, 3, 10; Müslim, Hacc,119,120; Ebû Davûd, menâsîk, 23).

4. Kur'an-ı Kerîm okumak. Mushafa el sürmek ve onu taşımak.

"Ona (Kur'ân'a) tam olarak temizlenmiş olanlardan başkası el süremez" (Vâkıa, 56/79) Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurmuştur: "İddetli kadın ve cünüp olan, Kur'ân'dan hiç bir şey okuyamaz." (Tirmizî, Tahâre, 98; İbn Mâce, Tahâre, 105).

Hanefilere göre, bir kılıf içindeki Kur'ân'a el sürmek ve taşımak Adetli-hayızlı ve cünüp için mümkün ve câizdir. Yine ilimle uğraşan kimse, tefsir, hadis ve fıkıh kitaplarını zarûret yüzünden elbisesinin yeniyle veya eliyle tutabilir. Kur'ân yapraklarını abdestli çevirmek müstehaptır. Yine bu yaprakları okumak için bir kalemle çevirmek de câizdir. (ez-Zühaylî, el-Fıkhu'l İslâmî ve Edilletuh, I, 471).

5. Mescide girmek, orada eğleşmek ve itikâfa çekilmek. Hadiste şöyle buyurulur: "Hiç bir hayızlı veya cünüp mescide giremez." (İbn Mâce, Tahâre, 92; Dârimî, Vudû',116). Şâfiî ve Hanbelîler, hayızlı ve lohusanın kirletmemek şartıyla mescitten, karşıdan karşıya geçmesini câiz görürler. Hz. Peygamber (asv)'in Âişe (r. anha)'ye böyle bir izin verdiği nakledilmektedir. (Müslîm, Hayz, I1-13; Nesâî, Tahâre, 172, Hayz, 18; İbn Mâce, Tahâre, 120).

Yorumlar

DUALAR

Aşık Etme Duası (Birini Kendine Aşık Etmek İçin Dua)

Sizlerden gelen sorular; Nihat HATİPOĞLU aşık etme duasını paylaşır mısınız?, ayetel kürsi ile aşık etme duası var mı?, aşık etme duası 14 gün, anında aşık eden dua var mı?, çok tesirli aşık etme duası paylaşır mısınız?, aşık etme duası mishakal, deli gibi aşık etme duası var mı?,en etkili aşk duası paylaşır mısınız?,  denenmiş  birini kendine aşık etme duası var mı..?  şeklinde soruluşmuş sorulardı. Tüm bu soruların cevaplarını aşağıda sizler için paylaştık. Allah ettiğiniz duaları kabul etsin inşallah. Birini Kendine Aşık Etmek İçin Dua-Nihat HATİPOĞLU BİRİNİ KENDİNE AŞIK ETMEK İÇİN DUA (BÜYÜ DEĞİLDİR) ; Erkeği Aşık Etme Duası-Kızı Aşık Etme Duası: Kuvvetli bir celbiye için uygulamadır. Bizzat denenmiş bir uygulamadır, herhangi bir yapılış zamanı yoktur, önerilen okuma düzeni bir hafta boyunca günde 1 defa okumaya niyet etmedir fakat genel anlamda bir hafta dolmadan hacetimiz görülmüş olur. (14 gün okumada ise okumadan sonra 40 gün başka bir işlem ya da okuma yapılmaması

Kumardan Kurtulmak İçin En Etkili Dua

Sizlerden gelen sorular; Kumardan kurtulmak için ne yapmalı?, Kumar bağımlılığından tamamen kurtulmak mümkün mü?, Kumar bağımlılığı nasıl tedavi edilir?,Kocami kumardan KURTULMAK için dua paylaşır mısınız?, Cübbeli Ahmet Hoca kumardan KURTULMAK için Dua, kumardan kurtulmak için Esmaül Hüsna, Kumardan kurtulma duası Diyanet, Kumardan korunmak için okunacak dua, Sanal kumardan kurtulma yolları, kumardan kurtuldum... SORU:  Kocamı kumardan kurtulmak için dua paylaşır mısınız? CEVAP : “Bismillahirrahmanirrahim. Ya eyyühellezine amenu innemel hamru vel meysiru vel ensabü vel ezlamüricsün min ameliş şeytani fectenibühü lealleküm tüfl i hun innema yüriydüş şeytanü en yükaa beynekümül adavete vel bağdae fil hamri vel meysiri ve yesuddeküm an zikrillahi ve anis salati fehel entüm müntehun. Ve etiy’ullahe ve etiy’ur rasule vahzeru. Fe in tevelleytüm fa’lemu ennema ala resunlinel belağulmübin. Allahümme huz hubbül hamri vel meysiri bihakkı kelamukel kadim ve rasulikel kerim ve bielfi elfin la h

Aşırı Şehvetten Kurtulma Duası

Her ne kadar Allah (azze ve celle) bunu fıtrî olarak zevk ve lezzet gibi hediyelerle birlikte vermiş olsa da kişi bu hissi kontrol altında tutmadığı taktirde hem dünyâ hem âhiret cihetiyle zor durumda kalacaktır. Fikri haram, bakışı haram, meylî haram olan kişi zinâ gibi büyük bir günahla karşı karşıya gelecektir. Bedenen bunu yapmasa da uzuvları ile bir bakıma zinâ işlemiş olacaktır. Peki bu histen nasıl kurtulacağız? Şehvetten Kurtulma Duası Bismillahirrahmanirrahim, Allahumme yâ senede men lâ senede lehü. Ve yâ zuhre men lâ zuhre lehü. Ve yâ câmi’eşşettâti. Ve ya râhimel emvâti. İrhamni rahmeten tuğninî biha an rahmeti men sivâke. Allahumme lâ emlikü linefsi nef’an ve la dârren ve lâ mevten ve lâ hayâten ve lâ nüşûran. Allahumme vessî’li fîmâ rezaktenî. Ve bârik li fîmâ ve hebtenî. İnneke alâ külli şey’in kadîr. Ve lâ tusallit aleyye bizünûbi men lâ yerhamunî yâ erhamerrâhimîn. Verzuknî hayre’ddünya vel âhireti yâ Rabbel âlemîn. İlahi, in afevteni fe lâ yenkusu fî mülkike şey

Gece Banyo Yapmak Caiz mi?

Gece Banyo Yapmak Caiz mi? Sizlerden bu konuda bir çok mesaj aldık, "hocam gece cinlerin ve şeytanların vakti olduğundan banyo yapılmaz mış" veya "akşam ve gece sabaha doğru banyo yaptığında şeytan dokunur,aklını kaybedebilirsin diyorlar bu ne kadar doğru" tarzında  bir çok soru aldık. Evet,gece banyo yapabilirsiniz,bunun için her hangi bir sakınca yoktur,kuran-ı kerimde gece banyo yapmayınız diye bir ayet yoktur,ayıca hadislerde de gece banyo yapmayınız diye bir uyarı yoktur. Size gece banyo yapılabileceğini onlarca örnekle anlatabiliriz ama gece banyo yapılmaz konusunun ne kadar yanlış olduğunu göstermeye tek bir örnek bile yetecektir. Örneğin; Namaz kılan biri olsun veya namaz kılmayan biri olsun fark etmez cenabet kalma süresi en fazla bir namaz aralığıdır. Buna göre yatsıdan sonra veya gece yarısı cinsel ilişkiye girdiniz-cima yaptınız,gusül abdesti almanız gereken bir durum oldu ama siz uyuya kaldınız bu durumda sabah namazı vaktine kadar yatabilirs

Eşinin Ci..sel Organını Yalamak (Öpmek) Gusül Gerektirir mi?

Sizden Gelen Sorular : Eşinin Cin..el Organını Görmek Gusul Gerektirir mi?, Eşinin Cin..el Organına Dokunmak Gusül Gerektirir mi?, Eşinin Cin..el Organını Görmek Gusül Gerektirir mi?, Cin..el Organı Öpmek Gusül Gerektirir mi?, Erkek Ci..sel Organını Görmek Gusül Gerektirir mi?, Karşı Cinsin Ci..sel Organını Görmek Gusül Gerektirir mi?.. Cin..el ilişki gerçekleşmeden (orgzım olmadan) veya meni dışarı çıkmadan cin..el organı öpmek yada yalamaktan dolayı cünüp olmazsınız. Bu durumla ilgili haram olmamakla beraber şu hususlara dikkat etmeliyiz: – Öncelikle böyle bir davranış onurlu ve kişilikli olmaya aykırı bir davranıştır, tiksindiricidir. – İkinci olarak, cin..el organlardan sürekli olarak bir takım maddeler çıkmaktadır ve bunlar pis olan akıntılardır.  Böyle bir durumda kişi, Hz. Peygamber’in (sa): " Ağızlarınızı tertemiz yapın çünkü onlar Kuran yoludur"  diye nitelendirdiği ağzına pis maddeler almış olacaktır. Üçüncü olarak, İslam’ın insan sağlığına ne kadar değ